Hoe coach ik?

Taal speelt een cruciale rol in mijn coaching: ik help je woorden te geven aan voelen en denken en weten, zo tot een analyse en nieuwe inzichten te komen en van daaruit doelgericht te handelen”.

Gestructureerde aanpak: stap voor stap
Ik vind het belangrijk om je coachingstraject gestructureerd te laten verlopen. We bespreken eerst welk doel je wilt bereiken, dan wat je situatie nu is, vervolgens welke mogelijkheden je ziet om je doel te bereiken en ten slotte hoe je die mogelijkheden wilt benutten. We gaan pas naar de volgende stap als huidige stap voor jou glashelder is.

Oplossingsgericht coachen: toekomstgericht
Mijn aanpak richt zich primair op de toekomst. De coaching is dus niet gericht op het probleem, maar op wat jij voor dat probleem in de plaats wilt. Op je gewenste situatie. Ik nodig je uit concrete doelen te stellen, oplossingen te bedenken en uit te voeren en zo successievelijk je doelen te realiseren. Dat betekent niet dat er geen probleem is, daar hebben we in het coachingstraject zeker aandacht voor. We beginnen er alleen niet mee.

Socratisch coachen: onderzoekend en analytisch
Tijdens onze gesprekken stel ik je veel onderzoekende, soms kritische of zelfs confronterende vragen. Je antwoorden vat ik samen, ik analyseer en interpreteer ze en controleer dan bij jou of ik je wel goed heb begrepen. Op die manier help ik je om je bewust te worden van wat je wilt bereiken. Van de vraag waar je voor staat, je gevoelens, je gedachten en je gedrag. Van wat je kracht is en hoe je die kunt benutten. En van wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt uitdagen. 

Methodische aanpak: maar alleen wat je echt helpt
Tijdens het coachingstraject maak ik gebruik van allerlei coachingstechnieken. Denk aan gespreksvormen, oefeningen en modellen. En bij loopbaancoaching en stress- en burn-out preventie gebruik ik vragenlijsten en andere diagnose-instrumenten. Ik geef je ook regelmatig opdrachten mee voor thuis. Waar nodig geef ik je vanuit mijn expertise en ervaring praktische adviezen. Maar centraal staat wat jij nodig hebt, wat bij jou past, wat jou helpt. Niet de methode of techniek staat centraal, maar jij.